Back to Top
Donderdag 20 Feb
86414 users - nu online: 1026 people
86414 users - nu online: 1026 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Jezelf mogen zijn, wat is dat eigenlijk?


door Lutger Brenninkmeijer in Columns & Opinie , 21 augustus 2019

This article is also available in English


Begin augustus was het weer zo ver: een bonte verzameling van praalboten van Amsterdam vaart langs. Met een aantal nieuwe spelregels. Daar was veel om te doen: dit was de Pride om zeep helpen, was de algemene teneur! Ik ben het geheel eens met de nieuwe aanpak: de laatste jaren was de Pride steeds meer een feestje van de toeschouwers.


Het leek wel een wedstrijdje wie het hardst muziek kon maken. Dit had steeds minder met de boodschap van weleer te maken. Verleden jaar stond ik op zo’n boot. Erg gezellig, daar niet van, maar toe ik de aanwezigen vroeg naar de reden van de Pride, konden maar bitter weinig mensen zeggen waarom.

Het is net als met dodenherdenking. Na ruim zestig jaar popt ook de discussie op over de noodzaak om stil te staan bij de slachtoffers, want de meeste mensen van de oorlog zijn immers overleden. Dan hebben deze mensen niet begrepen wat het doel is: de nieuwe generaties mee geven hoe verschrikkelijk een oorlog is en daarmee de boodschap: dat nooit meer! Kijk hoe Afghanistan in no time verandert. In de jaren zeventig was het een heel westers en modern land. Een generatie later is daar niets meer van over.

Ik kreeg een microfoon van AvroTros onder mijn neus. Of ik altijd mijzelf kon zijn. Ik dacht van wel. Dacht? Ik zag de interviewer fronsen. Ja, dacht, want je past je in bijzijn van anderen altijd aan.
 
Het zette mij aan het denken. Wat is “jezelf kunnen zijn?” Hoe te beoordelen? Wat is de norm? Bepaal je dat helemaal zelf of spiegel je je toch weer aan de hedendaagse spelregels.

Twintig jaar geleden was het op de Nederlandse stranden heel gewoon topless te zonnen en nu doet bijna geen vrouw het meer. Op mijn middelbare school was het verplicht douchen na de gym en dan haalde je het echt niet in het hoofd om met een short onder de douche te gaan en nu weet de jeugd niet beter. Zijn we dan nu minder onszelf dan voorheen? De oudere generatie zal dat wellicht beamen, maar de jongeren kennen een hele andere context waaraan ze zich afspiegelen. Wie heeft er dan gelijk?

Gaat het niet meer om gedeelde waarden die een groep of een samenleving met elkaar deelt? En dat je door die waarden te delen en te uiten jezelf kunt zijn? Het gaat dan niet zozeer om primair je eigen waarden, maar de voorkeuren die je deelt met anderen dan wel gelijkgestemden. Want als je bijvoorbeeld graag uit de kleren bent maar op straat toch kleding draagt, ben je dan niet jezelf?

Ik wil pleiten voor solidariteit, saamhorigheid, verdraagzaamheid, begrip naar en interesse in elkaar, openheid en elkaar waarderen om wie je bent, zonder meteen oordelen te vellen over de ander. Zo ontstaan verbinding en toenadering. Juist die waardering over en weer bepaalt of iemand happy is of goed in zijn vel zit. Kortom, zeg weer eens gedag tegen elkaar op straat en leer elkaar beter kennen. Dan komt er vanzelf meer begrip en waardering!
 

GERELATEERDMEER VAN LUTGER BRENNINKMEIJERMEEST GELEZEN VAN LUTGER BRENNINKMEIJER

Jezelf mogen zijn, wat is dat eigenlijk?

Lutger Brenninkmeijer, in Columns & Opinie op 26 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media